Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Horgászrend

AKTUALIZÁLÁS ALATT!

Szücsi Bányász Horgász Egyesület Horgászrendje

  1. Horgászni felnőtteknek 2 darab bottal, botonként max. 3 szem horoggal, kedvezményezett és ifjúsági horgásznak 1 darab bottal és maximum 3 szem horoggal lehet. Harmadik botként az ún. zászlós bot (osrós nélküli) használata csalihalfogásra engedélyezett.

Gyermek horgászok 1 db bottal, 1 szem horoggal, úszós készséggel és felügyelet mellett horgászhatnak.

A vezetőség a 2015. évi közgyűlés határozata értelmében a gyermek horgászok maximum 2,5 méter hosszúságú zászlós horgászkészséget használhatnak! 

  1. Kifogható halmennyiség

A vezetőség 2015. november 28.-i határozata értelmében maximum heti 3 db ragadozó hal kifogása engedélyezett! (süllő, harcsa, csuka, balin) 

Napi engedélyes horgászokrészére:

Naponta: Ponty Amúr Ragadozó Keszeg (egyéb)
Felnőtt: 2 db 1 db 2 db 5 kg
Ifj., kedv.: 1 db 1 db 1 db 5 kg

Egyesületi tagok részére:

Hetente: Ponty Amúr Ragadozó Keszeg (egyéb)
Felnőtt: 3 db 2 db 3 db 5 kg
Ifj., kedv.: 1 db 1 db 1 db 5 kg
Gyermek: 5 kg

 

  1. Nemes halakra – ponty, amur, csuka – az országos méretkorlátozás érvényes, de a 6 kg feletti pontyot vissza kell helyezni a tóba, a harcsa minimális kifogható mérete 2012. január 1-től 70 cm, a jelölt harcsák is kifoghatók, a süllő, arra méretkorlátozás nincs, elvitele kötelező, de a heti, iletve a napi darabszámba beleszámít!
   A szabálysértők büntetése: 1-2 év!

 

  1. Amennyiben az egyesületi tag, illetve a napi engedélyes horgász megfogta a részére biztosított menyiségű pontyot, a továbbiakban csak ragadozó halra horgászhat, iletve zászlós készséggel keszegezhet! A zászlós készség: orsó nélküli úszós szerelék lehet. Az esetlegesen megfogott pontyot haladéktalanul kíméletesen vissza kell helyeznia vízbe. A kifogott pontyok cserélgetése TILOS!
   2012. január 1-től a zászlós készség (orsó nélküli úszós szerelék) használata harmadik botként megszüntetésre kerül, helyette a csali háló használata egész évben engedélyezett!
   A szabálysértők büntetése: 1-2 év!

 

  1. A horgászegyesület vezetősége 2006.november 25-én hozott határozata alapján, „Az V-ös gáti tó elszennyeződése miatt 2007.január 01-től – meghatározatlan ideig – az etetőkosaras, illetve etetőkosár jelegű (pl recézett, vagy ón etetőólom) készség használatát a vezetőség MEGTILTJA! Bármilyen jellegű etetés csak SZÁRAZ SZEMES takarmánnyal engedélyezett! Az ellenőröknek joguk van a horgászkészséget a vízből kivetetni és azt ellenőrizni”
   A szabálysértők büntetése: A tagságból való KIZÁRÁS!

A közgyűlési határozat alapján november 01. és március 01. közötti időszakban csonti kosárral, március 01. és október 31. között száraz szemes takarmánnyal lehet etetni! 

  1. Tilalmi idők:

Módosul: 2011.május 7-én hozott vezetőségi határozat alapján a minden haltelepítés után teljes körű horgászati tilalom lesz, a horgászok időben és jól látható helyen értesítve lesznek.

A merítőháló használatának tilalmi ideje módosul: 2012. január 1től egész évben használható.
A szabálysértők büntetése: 1-2 év!

 

  1. Fogási napló vezetése

A kifogott nemes hal – ponty, amúr, csuka, süllő, balin stb. – adatait a fogás, illetve a tartószákba helyezés után azonnal be kll vezetni a fogási naplóba, a keszegféleségeket naponta egyszer, illete távozás előtt.
A szabálysértők büntetése: 3-6 hónap!

 

  1. Horgászati idő:

Egyesületi tag esetében: napkeltétől napnyugtáig
Napi engedélyes esetében: 06 órától napnyugtáig
A szabálysértők büntetése: 3-6 hónap!

 

  1. Éjszakai horgászat:

Változás: a 2012.01.07-ei közgyűlésen a Horgász Egyesület vezetősége a tagság kérésére módosította az éjszakai horgászat rendjét: az évi 15 napos éjszakai horgászati lehetőséget az egyesületi tagok több részletben is felhasználhatják! Így lehetőség nyílik egy naponként is igénybe venni. Ezen szándékot a fogási napló utolsó lapjának belső oldalán írásban kell jelezni az éjszakai horgászat előtt, és azt a halőrök kérésére be kell mutatni!

Minden péntekről szombatra, továbbá minden szombatról vasárnapra virradó éjjel, illetve állami és fizetett ünnepek esetén hasonlóan lehet horgászni a felnőtt és kedvezményezett horgásznak.

Ifjúsági horgász éjszaka csak felnőtt horgász felügyelete mellett horgászhat!
Gyermek horgásznak éjszaka horgászni TILOS!
A szabálysértők büntetése: 3-6 hónap!

Napi engedélyes horgász éjszakai horgászata:
Hétvégéken, ünnepeken az egyesületi taghoz hasonlóan vehet részt, de ez alkalommal a napi engedélyt úgy kell megváltania, hogy az éjszakát is magába foglalja, az első napra szóló engedélyre rá kell vezetni „Éjszakai horgászatra érvényes”.

Éjszakai horgászat külföldi állampolgárok esetében:
A külföldi állampolgár a megállapított összeg befizetése után folyamatosan horgászhat az engedély érvényességiidejének lejártáig.
Továbbiakat lásd az Országos Horgászrendben!

 

  1. Horgászati lehetőség

A meglévő (kialakult) helyzetet figyelembe véve az V-ös gáti tavon lévő lezárt bejáratú stégeken a tulajdonos(ok), illetve azok vendég-horgászai horgászhatnak.
A tavon az északi sekély részen a táblával jelzett helytől csak a harcsa horgászata engedélyezett – csalinként 10 cm alatti élőhallal használata TILOS – véletlenül megfogott más halfajhoz tartozó egyedet vissza kell helyezni a vízbe!
A tó völgyzáró gátján horgászni TILOS!

Napi engedélyes horgász elhelyezkedése:
A horgásztanya előtti stéget, valamint az ún. szivattyúház előtti térséget a napi engedélyes horgászok részére kell biztosítani!
A szabálysértők büntetése: 3-6 hónap!

 

  1. Elektromos kapásjelző használata:

Nappali időszakban csak fényjelzés használható, éjszaka a hangjelzés nem lehet erősebb, mint egy nyitott orsó átlagos zaja, melyet észlelés után ki kell kapcsolni.
A szabálysértők büntetése: 3-6 hónap!

 

  1. Sátorozás:

Sátorozásra, kempingezésre csak a Területi, illetve a napra szóló engedéllyel rendelkezők jogosultak.
Szabálysértők ellen: szakhatósági intézkedés!

 

  1. Eb tartás:

Az országos ebtartási rendelet előírása mellett a tó területére kihozott ebeket köteles a tulajdonosa rövid pórázra – 3 méter – kötni, vagy szájkosarat az ebekre feltenni függetlenül az úgynevezett „mar magasság”-tól. Száj-szíj használata nem elegendő!
TILOS az ebeket a stégek bejáratához, illetve úgy kikötni, hogy az zavarólag hasson az ellenőrzésre, illetve annak folyamatára!
A szabálysértők büntetése: 1-2 év!

 

  1. Közlekedés:

Az V-ös gáton gépkocsival közlekedni tilos.
A horgász járművével a horgász heléyt megközelítheti, azonban parkolás céljából a gépjárművét úgy kell leállítani, hogy a járműforgalmat ne akadályozza és a vízparttól lehetőleg 10 méter távolságra legyen.

Csapadékos időszakban, illetve felázott talaj esetén a horgász a járművével csak úgy közelítse meg a vízpartot, hogy a kialakított utakat ne rongálják meg.

Gépjárművet a víz partján lemosni tilos!
A szabálysértők büntetése: Fegyelmi Bizottsági eljárás!

 

  1. Magatartás a vízparton:

A horgász vegye figyelembe, hogy sokan a tópartra nem csak horgászni, hanem pihenni is jönnek. Ezért olyan magatartást kell tanúsítania, hogy az mások pihenését ne zavarja.
A horgászt felelősség terheli vendégei magatartásáért!
A szabálysértők büntetése: 1 év- kizárásig!
A horgász óvja, védje a halállományt, védje környezetét, ne szemeteljen! Mielőtt horgászni kezd, gyűjtse össze, és helyezze el a szeméttárolóba a horgászhelyén található esetleges szemetet.
Tilos a tóban fürödni!
Tüzet rakni csak fokozott óvatossággal lehet, távozáskor azt úgy kell eloltani, hogy az a későbbiek során tüzet ne okozhasson.
A tóra vonatkozik az országosan kiadott alkalomszerű tűzgyújtási tilalom.

A horgászegyesület vezetősége 2014. október 25-én hozott határozata alapján, azt a horgásztársat aki önkényesen, a vezetőség hozzájárulása nélkül a tóba bármilyen halat, élőlényt telepítés céljából beletesz, azonnali hatállyal véglegesen kizárja tagjai sorából.

  1. Tiltott az ellenőrzésre jogosult személy(ek) munkájának akadályozása, szidalmazása, sértegetése, rágalmazása, esetleges bántalmazása.

A szabálysértők büntetése: 1-5 év + szabálysértési eljárás.

 

  1. Napi engedélyes és külföldi állampolgárságú horgász szabálysértése esetén a napiengedélyt azonnal be kell vonni és a szükséges feljelentést meg kell tenni.

 

  1. A 2000. május 7-én kiküldött levélben foglaltak továbbra is érvényesek!

 

 1. Az itt leírtak az Országos Horgászrend kiegészítését szolgálják, melyek betartása és betartatása minden Horgásztárs számára KÖTELEZŐ, meylnek ismételt áttanulmányozását szíves figyelmébe ajánljuk.

 

A feltüntetett rendeletek be nem tartása szankciókat, büntetéseket von maga után, melyek kiszabása a Fegyelmi Bizottság hatáskörébe tartozik!

Szücsi, 2012.
HE Vezetőség