Szücsi Bányász Horgász Egyesület története

Heves megye nyugati részén, számos helyen külszíni művelésre alkalmas szénvagyon fekszik. A mélyműveléses bányászat már több évtizede folytatott termelési tevékenységet a környéken, amikor 1957-ben megnyitásra került az ecsédi külfejtés is. Működése során a bányászat sajátos vízgazdálkodási és víztelenítési kérdéseket adott.  A kb. 10 km2 területű vízgyűjtőből levonuló vízhozam elleni védelmet öt védőgátból kialakítandó védőrendszer megvalósításával tervezték. A gátak kivitelezése 1962-ben megkezdődött és 1963-ban ért véget.  Az 1963 tavaszán bekövetkezett olvadás és nagymérvű eső következtében a külfejtést elöntötte a hirtelen lezúduló ár.

A külfejtés keleti ágának bezárásakor a délre fekvő kisebb gátakat megszüntették, de az V. számú gát továbbra is megmaradt. Területének nagysága a partokkal együtt kb. 29 hektár, vízterületének jelenlegi nagysága kb. 15 hektár, víztömege kb. 300-400 ezer m3. Átlagmélysége 3-3,5 méter. A Szücsi Bányász Horgász Sport Egyesület 1967-ben alakult meg.  A tó környékén nagyszámú kis horgásztanya, pihenő létesült.

1966-ban elkezdődött a szervezkedés, próbaként az V-ös gáti tóba 150 kg pontyot és mintegy 100 kg keszegféleséget, törpeharcsát, valamint 4-5 darab, kb. 4,5 kg átlagsúlyú szürkeharcsát telepítettek.

Az egyesület jelenleg 250 taggal büszkélkedhet.

Mint Magyarország minden horgászvizénél, itt is elsősorban a ponty a meghatározó halfajta. Szép a süllőállomány is. Nem elhanyagolható a keszegállomány sem, de megtalálható a busa, amur, compó és balin is.

Mégis az a fajta, ami a legtöbb örömet okozza, és amiről a tavunk leginkább híres, a szürkeharcsa. Nem egy monumentális, híres, amolyan legendás példány él a tóban. Megfigyelések szerint a legnagyobb meghaladja a 80 kg-ot. Több 50 kg feletti harcsát fogtak már horgásztársaink, de sor került már nem egy 80 kg feletti példány megakasztására is. Tavaly jelentős mennyiségű fiatal harcsát telepítettünk a már meglévők mellé. Érdekes jelenség tavunkon az a látvány, melyet a harcsák mutatnak be nyaranta. Főleg a délutáni órákban, csoportba verődve a tó sekélyebb részein úszkálnak úgy, hogy a farkuk kiáll a vízből, mint egy zászló.

Fogható halak: ponty, harcsa, süllő, csuka, busa, amur, balin, keszegfélék, compó

Rekordok:

Ponty: 20,64 kg
Harcsa: 84 kg
Busa: 42 kg
Amúr: 16 kg
Süllő: 7,5 kg
Balin: 7,5 kg